Om fotbollstränaren

Håkan drömde som ung om att bli professionell fotbollsspelare, drömmen fick dock ett abrupt slut i och med en skada vid 21-års ålder och en identitetskris var ett faktum. Håkan fick omvärdera sina val och insåg att kompetensen aldrig riktigt funnits för att uppnå sin dröm. Detta fick honom att förstå att det mesta i livet har någon mening eller att anpassningen till rådande förutsättningar skapar mening. Vid skadetillfället hade han just börjat att gå en utbildning till fritidsledare med fotbollsinriktning, vilket gav honom en halvvägs access till den högsta nivån av tränarutbildningsstegen. På ett halvår hade han omvärderat sina drömmar och ett nytt livsverk var i fokus – han skulle bli fotbollstränare.

En guppig resa påbörjades med omväxlande resultat – från en förlorad serie till att året därefter vinna 34 matcher utan förlust. Att få sparken och inse att utmattningssyndrom var ett faktum till att leda U21-landslaget under sju år samt att ingå i A-landslagets ledarteam under två EM.

Utbildning och fotbollsträning

Under tre år ledde Håkan en universitetsutbildning för fotbollstränare och därefter var han ansvarig för Svenska Fotbollsförbundets ”UEFA coaching programme” under fem år. En utökning från 30 till 85 utbildningsdagar, samt införande av tränarlicenser i Sverige blev utfallet. Idag används en hel del av fotbollsterminologi i Sverige som implementerades under det arbetet.

Håkan var med och skapade guldyra sommaren 2015, då vann Sverige EM-guld mot alla odds – det första någonsin med ett ungdomslandslag på herrsidan. Håkan är den enda svenska tränare som vunnit ett guld på herrsidan i fotboll med ett landslag. 25.000 mötte upp i Kungsträdgården, efter ett välkomnande av statsministern på Bromma flygplats och ett telefonsamtal från kronprinsessan Viktoria.

2016 fick Håkan priset som ”Årets idrottsledare” på Idrottsgalan – något hans far också fått 40 år tidigare. Priserna Årets prestation och Årets lag fullbordade trippeln den kvällen.

Under 2016 ledde också Håkan Sveriges OS-landslag i fotboll vid olympiska i Brasilien.

“Att vara den enda svenska tränare som vunnit ett guld på herrsidan i fotboll med ett landslag känns helt fantastiskt.”

Vid det senaste uppdraget som tränare vann U21´s årskull 94-96 sin EM-kvalgrupp obesegrade med länder som Spanien och Kroatien efter sig, med ett helt nytt spelsätt jämfört med guldlaget.

I januari 2020 återvände Håkan till fotbollen och är numera förbundskapten för Färöarnas herrlandslag. Bostaden i Sverige är dock fortfarande hemvisten vilket gör att uppdrag fortfarande kan tas inom näringslivet, om än i en mer begränsad omfattning.

Håkan som fotbollstränare beskrivs som förberedd, strukturerad, pedagogisk och analytisk.

”Om-vägen” till guldet heter föreläsningen som inspirerat tusentals såväl företags- och idrottsledare men också barnmorskor, psykiatriker, bilmekaniker med flera. Föreläsningen bygger på boken med samma namn, skriven av Håkan Wallenius och Håkan själv. Boken har använts som kursmaterial samt för inspiration till medarbetare. Du kan beställa den här.